Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe przygotowane na kolejne urodziny mojej wnuczki. Czekoladowe ciasto przekładane konfiturą wiśniową , kremem śmietankowym z mascarpone oraz polewa czekoladową wyszło bardzo pyszne .
mikser, miska, tortownica, sitko, papier do pieczenia, nóż,
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29239
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1662
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18577
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 675
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29239
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1662
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18577
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 675
Składniki
Ciasto; Żółtka utrzeć z cukrem, przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę delikatnie zamieszać z ciastem. Przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i delikatnie oprószonej bułką tarą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut, a najlepiej do suchego patyczka. W między czasie przygotować krem. Do większego naczynia wlać mocno schłodzoną śmietanę 30 %. Miksujemy , a gdy śmietana zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz porcjami serek mascarpone. Miksujemy aż powstanie gęsta kremowa masa. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Górę ciasta ścinamy i rozkruszamy w dłoniach odkładamy do miski, pozostałe ciasto dzielimy na 2 krążki. Jeden krążek czyli spód ciasta przekładamy na płytki duży talerz lub po prostu na paterę. Nasączamy kawą rozpuszczalną ,smarujemy polewą czekoladową przygotowaną według opisu na opakowaniu. ( u mnie wyszło 1,5 op. polewy) i obficie nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem , krążek smarujemy konfiturą wiśniową. Na wierzch rozkładamy pozostały krem. Górę posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Przygotowanie pierwszego krążka.
Drugi krążek przygotowany.
Ciasto do wykończenia.
Ciasto wykończone.
Ciasto do podania.
Ciasto w całym wydaniu.