Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w wykonaniu , ale pyszny torcik zrobiony na kolejne urodziny mojej wnuczki Madzi. Torcik wyszedł bardzo ładny, smaczny i szybko znikał z talerzy, a wnuczka była bardzo zadowolona.
tortownica, mikser, miska, silikonowa łopatka, garnek,
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22520
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14817
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4606
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44113
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 608
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 609
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22520
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14817
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4606
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44113
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 608
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 609
Składniki
Białka jak zawsze w biszkopcie oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 - 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i pokroić na 3 blaty, każdy nasączyć ponczem. Krem czekoladowy: Śmietanę 30 % podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania. Wkładamy połamane czekolady i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczone ,wystudzone czekolady wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjmujemy , dodajemy śmietanki śnieżki i miksujemy. Powstały krem wkładamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Krem śmietankowy z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Składanie tortu: Spodni nasączony blat posmarować dżemem, nałożyć część kremu śmietankowo - serowego nałożyć drugi nasączony ponczem blat, posmarować dżemem nałożyć krem czekoladowy, nałożyć ostatni trzeci blat docisnąć formując tort. Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waniliowymi obwiązać wstążką. Na górę nałożyć opłatek, udekorować według swojego uznania, u mnie udekorowany jest kremem śmietankowo - serowym, koralikami cukrowymi . Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.