Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w wykonaniu , ale pyszny torcik zrobiony na kolejne urodziny mojej wnuczki Madzi. Torcik wyszedł bardzo ładny, smaczny i szybko znikał z talerzy, a wnuczka była bardzo zadowolona.
tortownica, mikser, miska, silikonowa łopatka, garnek,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Składniki
Białka jak zawsze w biszkopcie oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 - 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i pokroić na 3 blaty, każdy nasączyć ponczem. Krem czekoladowy: Śmietanę 30 % podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania. Wkładamy połamane czekolady i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczone ,wystudzone czekolady wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjmujemy , dodajemy śmietanki śnieżki i miksujemy. Powstały krem wkładamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Krem śmietankowy z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Składanie tortu: Spodni nasączony blat posmarować dżemem, nałożyć część kremu śmietankowo - serowego nałożyć drugi nasączony ponczem blat, posmarować dżemem nałożyć krem czekoladowy, nałożyć ostatni trzeci blat docisnąć formując tort. Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waniliowymi obwiązać wstążką. Na górę nałożyć opłatek, udekorować według swojego uznania, u mnie udekorowany jest kremem śmietankowo - serowym, koralikami cukrowymi . Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.