Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w wykonaniu , ale pyszny torcik zrobiony na kolejne urodziny mojej wnuczki Madzi. Torcik wyszedł bardzo ładny, smaczny i szybko znikał z talerzy, a wnuczka była bardzo zadowolona.
tortownica, mikser, miska, silikonowa łopatka, garnek,
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 261
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 429
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 116
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2189
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 261
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 429
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 116
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2189
Składniki
Białka jak zawsze w biszkopcie oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 - 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i pokroić na 3 blaty, każdy nasączyć ponczem. Krem czekoladowy: Śmietanę 30 % podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania. Wkładamy połamane czekolady i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczone ,wystudzone czekolady wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjmujemy , dodajemy śmietanki śnieżki i miksujemy. Powstały krem wkładamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Krem śmietankowy z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Składanie tortu: Spodni nasączony blat posmarować dżemem, nałożyć część kremu śmietankowo - serowego nałożyć drugi nasączony ponczem blat, posmarować dżemem nałożyć krem czekoladowy, nałożyć ostatni trzeci blat docisnąć formując tort. Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waniliowymi obwiązać wstążką. Na górę nałożyć opłatek, udekorować według swojego uznania, u mnie udekorowany jest kremem śmietankowo - serowym, koralikami cukrowymi . Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.