Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znam to ciasto pod taką, właśnie nazwą, ale ma ono też i inne,np: szarlotka z budyniem, jabłkowo-budyniowe, czy też budyniowiec. W każdym bądź razie jest to kruche ciasto z kawałkami jabłek przykryte budyniem i jest mega pyszne :)
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17752
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1845
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15539
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 6967
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17752
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1845
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15539
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 6967
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i siekam z margaryną. Żółtka ucieram z cukrem i łyżką śmietany. Dodaję do ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi ( wolę płatki ). Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy poszczególnymi cząstkami. Na mleku gotuję budyń z dodatkiem cukru i gorącym zalewam cząstki jabłek. Z pozostałego ciasta wycinam paski i układam na wierzchu tworząc kratkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220'C na ok. 20-25 min. Upieczone wyjmuję i posypuję cukrem waniliowym z dodatkiem cynamonu.