Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Vol-au-vent to wywodząca się z kuchni francuskiej przekąska w formie babeczki o kształcie kominka. Upieczone z ciasta francuskiego "kominki" są delikatne i lekkie, stąd też ich nazwa, która w tłumaczeniu oznacza "lot z wiatrem". Vol-au-vent podaje się zazwyczaj w formie pasztecika, wypełniając je farszem z mięsa, warzyw lub grzybów. Dla mnie te delikatne francuskie babeczki stały się inspiracją do stworzenia deseru z dodatkiem przepysznego kremu malinowego i sezonowych owoców.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33108
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9703
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 927
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33108
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9703
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 927
Składniki
Babeczki vol-au-vent: Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Literatką wyciąć kółka. 1/3 kółek zostawić, a w reszcie kieliszkiem wycisnąć na środku mniejsze kółka. Brzegi pełnych kół posmarować rozmąconym jajkiem, na każdym kole ułożyć kółko z wyciętym środkiem i znów posmarować brzeg jajkiem. Nałożyć kolejne kółko z wyciętym środkiem i także posmarować je z wierzchu jajkiem. Ciastka można lekko posypać grubym cukrem. Babeczki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 12 minut w temperaturze 200 st. C.
Krem malinowy Maliny podgrzać z cukrem do momentu puszczenia soku. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, wymieszać i zagotować. Po lekkim przestudzeniu mus malinowy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na kilka minut do spęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzając do wrzenia. Dokładnie wymieszać rozpuszczoną żelatynę z musem malinowym i odstawić całość do całkowitego wystudzenia. Zmiksować mascarpone z musem malinowym do uzyskania gładkiej masy.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać nim wystudzone babeczki. Wierzch udekorować owocami i listkami melisy.