Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowe ciasto z truskawkami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1094
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1094
Składniki
Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. W suchej misce ubij ze szczyptą soli pianę z białek. Gdy będzie już sztywna, dodawaj małymi porcjami cukier, cały czas mieszając!
Do piany dodaj żółtka, ciągle ubijając. Wsyp partiami mąkę i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Wyrównaj wierzch i piecz w 160oC przez 40-45 minut. Po upieczeniu spuść tortownicę na stół z wysokości ok. 50 cm – biszkopt nie opadnie! Zostaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij z cukrem. Połącz z serkiem. Galaretki przygotuj w połowie ilości wody. Ostudzony biszkopt nasącz herbatą.
Na biszkopt nałóż cały krem. Truskawki umyj, oczyść, pokrój na połówki, rozłóż ciasno na cieście. Zalej zimną, lekko stężałą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by galaretka zastygła.Źródło: Naj