Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowo-kakaowy wieniec marmurkowy"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13069
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1481
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14394
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5947
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13069
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1481
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14394
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5947
Składniki
ok. 60 minut.
Cytrynę sparzyć, wytrzeć, z połowy otrzeć skórkę. Mleko skondensowane wymieszać z jajkami, skórką z cytryny oraz cukrem wanilinowym. Dolać olej. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać mikserem.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z 2 łyżkami mleka. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej – na przemian – porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-45 minut.
Upieczone ciasto studzić około 20 minut w foremce, potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed pokrojeniem wieniec oprószyć cukrem pudrem.
Porcja: 310 KCAL.Źródło: Życie na gorąco