Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowo-kakaowy wieniec marmurkowy"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1281
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 466
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3449
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1048
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1281
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 466
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3449
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1048
Składniki
ok. 60 minut.
Cytrynę sparzyć, wytrzeć, z połowy otrzeć skórkę. Mleko skondensowane wymieszać z jajkami, skórką z cytryny oraz cukrem wanilinowym. Dolać olej. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać mikserem.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z 2 łyżkami mleka. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej – na przemian – porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-45 minut.
Upieczone ciasto studzić około 20 minut w foremce, potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed pokrojeniem wieniec oprószyć cukrem pudrem.
Porcja: 310 KCAL.Źródło: Życie na gorąco