Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowo-kakaowy wieniec marmurkowy"
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 139
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 283
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44457
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 66
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 139
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 283
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44457
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 66
Składniki
ok. 60 minut.
Cytrynę sparzyć, wytrzeć, z połowy otrzeć skórkę. Mleko skondensowane wymieszać z jajkami, skórką z cytryny oraz cukrem wanilinowym. Dolać olej. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać mikserem.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z 2 łyżkami mleka. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej – na przemian – porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-45 minut.
Upieczone ciasto studzić około 20 minut w foremce, potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed pokrojeniem wieniec oprószyć cukrem pudrem.
Porcja: 310 KCAL.Źródło: Życie na gorąco