Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowy sernik z bezami i białą czekoladą"
Polecam.
Odsłon: 211
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 211
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 63
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy 75 g cukru, posiekane masło, jajo, cukier waniliowy i szczyptę soli. Siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim całą formę, łącznie z brzegami. Odcinamy nadmiar ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w 200oC.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jaja ucieramy z cukrem waniliowym i 100 g cukru na puszystą masę. Dodajemy ser, czekoladę, śmietanę, mąkę kukurydzianą i mieszamy, żeby dobrze się połączyły.
Masę serową wykładamy na przestudzone ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC. Sernik posypujemy pokruszoną drobno bezą i studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Źródło: Rewia