Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warkocze drożdżowe z jabłkiem"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 43
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 342
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1456
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 148
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 43
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 342
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1456
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 148
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej sztuki 2,10 zł
Ciasto przygotowujemy według rady naszej ekspertki, pani Hanny Szymkiewicz, w ramce na stronie 36.
Obrane jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z rodzynkami i bułką tartą, dzielimy na 4 części. Ciasto wałkujemy na dwa prostokąty. Na środku każdego prostokąta układamy farsz, boki nacinamy prostopadle w paseczki.
Ciasto zwijamy, paski przekładamy przez siebie tak, by wyglądały jak warkocz. Przenosimy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy na złoto, 35-40 minut, w piecyku nagrzanym do temperatury 200°C.Źródło: Rewia