Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warkocze drożdżowe z jabłkiem"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11550
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 69
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7941
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155070
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1105
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11550
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 69
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7941
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155070
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1105
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej sztuki 2,10 zł
Ciasto przygotowujemy według rady naszej ekspertki, pani Hanny Szymkiewicz, w ramce na stronie 36.
Obrane jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z rodzynkami i bułką tartą, dzielimy na 4 części. Ciasto wałkujemy na dwa prostokąty. Na środku każdego prostokąta układamy farsz, boki nacinamy prostopadle w paseczki.
Ciasto zwijamy, paski przekładamy przez siebie tak, by wyglądały jak warkocz. Przenosimy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy na złoto, 35-40 minut, w piecyku nagrzanym do temperatury 200°C.Źródło: Rewia