Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiatraczki z ciasta francuskiego swój rodowód biorą oczywiście z Francji. Klasycznie są przygotowane z robionego od podstaw ciasta francuskiego oraz śliwkowego dżemu. Mając mało czasu na przygotowanie słodkiej przyjemności, używamy gotowego ciasta oraz dżemu morelowego lub jabłkowego. Pamiętaj, że dżem musi być twardy i gęsty, aby nie spływał z ciastek, więc włóż go na 30 minut do lodówki, zanim przystąpisz do pracy lub dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj.
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 38
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 25
Polecam.
Odsłon: 340
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 111
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 125
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 38
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 25
Polecam.
Odsłon: 340
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 111
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 125
Składniki
Rozłóż arkusz ciasta na równej powierzchni i podziel go na 6 kwadratów. Aby uzyskać kształt wiatraczka, użyj ostrego noża. Z każdego rogu wykonać nacięcie do środka kwadratu (mniej więcej do połowy). Umieść łyżeczkę dżemu w środku ciasta. Pamiętaj, że dżem lub marmolada muszą być gęste. Chwytaj co drugi przecięty koniec rogu i łącz go z „sąsiadem”, aby powstały wiatraczki.
Przenieś ciastka na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby wiatraczki były bardziej rumiane, możesz je posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstaw blachę z ciastkami do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut lub do momentu, aż wiatraczki będą rumiane. Po upieczeniu pozostaw na 5 minut, oprósz cukrem pudrem i od razu podawaj. Możesz też przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce.