Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wielkanocna pieczeń z jajkami"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 798
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 798
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbki) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą tak, aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia i usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj też przyprawy i grzyby. Gotuj pod przykryciem ok. 3 godz. (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wątróbki wymocz (w przegotowanej wodzie, a jeszcze lepiej w mleku), oczyść. Odłóż 4 jajka, pozostałe ugotuj na twardo, odcedź, obierz i wystudź. Mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzyby. Kajzerki namocz w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym wywarze gotuj przez 5 min wątróbki.
Przestudzone mięso, wątróbki, grzyby i odciśnięte bułki zmiel trzykrotnie. Wbij surowe jajka. Masę przypraw na pikantnie i dobrze wymieszaj. Dwie keksówki posmaruj smalcem, wysyp bułką. Do każdej nałóż po 1/4 pasztetu. Ustaw rządami jajka na twardo i przykryj resztą masy. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 190 st. Ew. udekoruj.Źródło: Tina