Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pierwsza moja propozycja na wielkanocny stół. Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez słodkich babeczek, a najlepiej smakują oczywiście te zrobione własnoręcznie. Moje nie tylko dobrze smakują, ale też świetnie wyglądają i z pewnością rozweselą świąteczny stół. Wykorzystanie cukierków typu "m&ms" to już mój sprawdzony patent.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5398
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 911
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1357
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5398
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 911
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1357
Składniki
BABECZKI Masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier trzcinowy i waniliowy, następnie wbić jajka, wlać mleko oraz masło. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkam, do 2/3 jej wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-30 min.
KREM BUDYNIOWY 1. W pierwszej kolejności ugotować budyń. W garnku zagotować 1/2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W misce dokładnie roztrzepać mleko z obiema mąkami i wlać powoli do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 5 min. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. 2. Margarynę (miękką) ucierać z wystudzonym budyniem i żółtkami, aż powstanie aksamitny krem.
DEKORACJA Upieczone i zimne babeczki udekorować kremem (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego), posypać kolorowymi cukierkami. Smacznego :)