Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wielkanocne ciasto migdałowe"
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 74
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 80
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 263
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 74
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 80
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 263
Składniki
Czekoladę posiekać. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy maślanej. Dolać likier. Dobrze utrzeć ciasto mikserem. Dołożyć posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką. Blachę o wymiarach 32x27 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Przelać ciasto, wyrównując wierzch.
Rozłożyć migdałowe ciasteczka, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut.
W tym czasie przygotować lukier: 12,5 dag cukru pudru utrzeć z sokiem cytrynowym oraz 1-2 łyżkami wody. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Pozostały cukier puder dodać do masy marcepanowej, zagnieść i przy pomocy barwnika spożywczego ufarbować na zielono.
Brzoskwinie odsączyć na sicie z zalewy. Z połówek brzoskwiń foremką powycinać zajączki (kurczaczki). Marcepanową masę wycisnąć przez praskę, formując kępki trawy. Ułożyć je na cieście.
Obok każdej kępki ustawić brzoskwiniowego zajączka. Ciasto dodatkowo można posypać mielonymi pistacjami.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco