Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musicie spróbować tego przepisu Zapiszcie i zróbcie na swoj świąteczny stół
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Składniki
Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Następnie rozpuszczamy masło. Zaczyn drożdżowy mieszamy z masłem i reszta składników. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h
Orzechy zmiksować. Białka ubić na sztywno. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C mleko zagotować, zdjąć z ognia. Do gorącego mleka wsypać zmielone orzechy, wymieszać na jednolitą masę Do masy orzechowej dodać cukier, masło, bułkę tartą, żółtko, cynamon i dokładnie wymieszać. Dodać pianę, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyrośnięte wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy całość nasza orzechowa masa. Następnie zawijamy całość wzdłuż krótszego boki. Kolejno przecinamy na pół nasze zwinięte ciasto i z 2 części robimy przeplatankę która na samym końcu łączymy ze sobą tworząc wieniec.