Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wieniec piaskowy z marcepanem"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 167
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 96
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 167
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 96
Składniki
Kostkę do pieczenia Kasia przełóż do miseczki. Dodaj masę marcepanową pokrojoną w kostkę. Utrzyj mikserem na puszystą masę. W czasie ucierania porcjami wsyp cukier i kolejno wbij jajka. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Dobrze wymieszaj całość mikserem.
Formę z kominkiem posmaruj Kostką do pieczenia Kasia, oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanej foremki nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C.
Wieniec piecz ok. godziny. Pod koniec pieczenia wbij w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie on suchy, ciasto jest już gotowe. Wyjmij je wtedy ostrożnie z foremki, odstaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Wcześniej możesz wymieszać go z wanilią.
Czas przygotowania 60 minut Temperatura pieczenia 170°C Forma o śr. ok. 23 cm.Źródło: Tina