Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na wilgotny i rozpływający się w ustach keks z kandyzowanymi wiśniami i ananasem. Jest to proste ciasto idealne do przygotowania zimową porą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest mocno ograniczony. Wiśnie i rodzynki są mięciutkie, a ananas nadaje całości lekkiej egzotycznej nuty. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce, inaczej może się zepsuć – chociaż istnieją na to małe szanse, bo za szybko znika!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 813
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 813
Składniki
Wiśnie opłucz pod zimną wodą z nadmiaru syropu i osusz na ręczniku. Pokrój je w ćwiartki lub w połówki.
Zachowaj dwie łyżki soku z ananasa. Ananasa osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku. Pokrój na kawałki wielkości centymetra.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z brązowym cukrem mikserem na średnich obrotach.
Do masy dodaj pojedynczo jajka. Za każdym razem mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Do mąki wsyp proszek do pieczenia. Dodawaj mąkę do ciasta po kilka łyżek, miksując na niskich obrotach.
Do ciasta dodaj rodzynki, pokrojone wiśnie i ananasa oraz zachowany sok z ananasa
Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ja używam formy o wymiarach 10 x 21 cm.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC (w funkcji góra-dół) przez 75 minut. Jeśli ciasto za bardzo się przypieka, można przykryć je folią aluminiową.
Odstaw do wstępnego przestudzenia w blaszce na 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z blaszki i wystudź całkowicie.
Ciasto przyozdób cukrem pudrem lub lukrem.
Keks powinien być przechowywany w lodówce.
Smacznego!