Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny piernik z powidłami to niesamowicie szybkie i proste ciasto, które idealnie sprawdzi się na świąteczny stół, jak i zupełnie bez okazji. W tej wersji, zamiast przekładać ciasto dżemem, znajduje się on już w środku (w samej masie), wzbogacając jej smak i dodając niesamowitej wilgotności. Całość rozpływa się wręcz w ustach.
W przeciwieństwie do tradycyjnych pierników dojrzewających, które wymagają leżakowania, ten piernik jest gotowy w zaledwie kilka godzin. Można go upiec na ostatnią chwilę, a także wtedy, kiedy właśnie odwiedzili cię niespodziewani goście. To idealne ciasto na każdą porę roku, nie tylko na święta. Doskonale smakuje z kawą, herbatą lub z dodatkiem lukru śmietankowego, czy nawet zwykłą polewą czekoladową lub cukrem pudrem, jeśli nie masz za wiele czasu.
mikser, keksówka 10x30 cm
Idealna konsystencja tego piernika powinna przypominać rzadki, ciepły budyń lub gęstą śmietanę. Zbyt gęste ciasto będzie się trudno piekło i może się przedwcześnie spalić. Z kolei za rzadkie może sprawić, że wewnątrz powstanie zakalec. Rozwiązanie jest dość proste - używaj precyzyjnych miarek. Wskazane w przepisie 250 gramów mąki pszennej oraz kakao należy dobrze przesiać, a mokre składniki: miód, masło, powidła, trzeba dokładnie odmierzyć. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj 1-2 łyżki mleka lub powideł. Jeśli jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki.
Kluczowym krokiem w przygotowaniu tego piernika z powidłami jest podgrzanie razem masła, miodu i powideł. Wysoka temperatura umożliwi lepsze połączenie składników. Uważaj jednak, by przed dodaniem jajek, masę maślano-miodową dobrze przestudzić, by nie doszło do ścięcia się białek i powstania nieprzyjemnych grudek. Z drugiej jednak strony suche produkty nie powinny być mieszane zbyt długo, bo ostateczne ciasto będzie twarde lub wręcz przeciwnie - zrobi się zakalec.
Oczywiście klasycznym połączeniem jest piernik i powidła śliwkowe, którymi najczęściej przekłada się ten wypiek. Z powodzeniem jednak możesz użyć także innych dżemów, które akurat masz w spiżarce lub są twoimi ulubionymi. Ciekawej kwaskowatości dodadzą przetwory z czarnej porzeczki czy malin. Interesująco będzie też smakował agrest czy nawet pomarańcza, która nada intrygującego, cytrusowego aromatu do tego wypieku.
Pyszny piernik powinien być aromatyczny, mocno korzenny i wilgotny. Z pewnością nie należy do ciast bardzo słodkich czy też mdłych. Dlatego zawsze dodawaj sprawdzoną mieszankę przypraw do piernika, którą z powodzeniem możesz też przygotować samodzielnie, mieszając ze sobą: czarny pieprz, imbir, goździki, anyż, kardamon. Chcąc jeszcze bardziej podkręcić smak piernika, możemy dołożyć także startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Delikatnie połącz je z masą łyżką, by równomiernie rozprowadzić je po cieście.
Zazwyczaj powodem przesuszenia piernika jest zbyt wysoka temperatura lub za długi czas pieczenia. Ciasto nie powinno przebywać w piekarniku dłużej niż godzinę, ale już po 50 minutach sprawdzaj patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli zbyt szybko przyrumienia się z wierzchu, przykryj piernik luźno folią aluminiową, która zapobiegnie przypaleniu. Najlepiej jest, by po wyłączeniu pieca pozostawić w nim wypiek na 5-10 minut przy uchylonych drzwiczkach, a dopiero następnie wyjąć go i ostudzić na kratce. Na kawałki krój dopiero po całkowitym ostygnięciu, dzięki czemu nie będzie się nadmiernie kruszył.
W przepisie użyto polewy z serka śmietankowego i miodu, która dodaje przyjemnej kremowości i rozpływa się w ustach. Z powodzeniem jednak możesz też polać wypiek roztopioną czekoladą gorzką lub mleczną z dodatkiem łyżki śmietanki kremówki, ale sprawdzi się też zwykłe mleko. Osoby zapracowane i zabiegane docenią możliwość posypania wierzchu łyżką cukru pudru. Do tego piernika idealnie będą też smakować świeże owoce, najlepiej sezonowe i kwaskowate.
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17086
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2471
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4649
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1841
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17086
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2471
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4649
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1841
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj kakao i przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj.
W rondelku roztop masło. Dodaj miód i powidła. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie do ubitych jajek dodawaj naprzemiennie mokre i suche składniki.
Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto na piernik przelej do formy.
Wilgotny piernik z powidłami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i zostaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę na piernik. Miękkie masło wymieszaj z płynnym miodem i serkiem.
Wystudzone ciasto wyjmij z formy, zdejmij papier. Wilgotny piernik z powidłami przełóż na deskę lub tacę. Na górze rozsmaruj polewę. Udekoruj porzeczkami i rozmarynem.