Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki należą do ciast obowiązkowych przy każdych świętach, w szczególności Bożego Narodzenia. Aromatyczny zapach korzennych przypraw roznoszący się po całym domu jest znakiem rozpoznawczym zbliżającej się Wigilii. Sposobów na jego udekorowanie i podanie jest całe mnóstwo - z powidłami śliwkowymi, lukrem, polewą czekoladową, bakaliami... A każdy z nich to przepis na udany deser świąteczny.
Ten przepis jest bardzo prosty w porównaniu do piernika staropolskiego i wymaga jedynie połączenia wszystkich składników. Masło z miodem nie musi być rozpuszczane wcześniej, a samo podgrzewanie miodu ma na celu upłynnienie tego składnika. Wszystko razem dodajemy do dużej miski i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, pilnując, by nie przebijać ciasta.
Wymiary formy: ok. 26 × 11 cm.
Ciasto na pierniki powinny być dość gęste, ale jednak na tyle rzadkie, by móc je swobodnie przelać do blachy od pieczenia. Konsystencją powinny przypominać ciepły budyń tuż po ugotowaniu. Choć przepis podaje dość konkretne proporcje, to wszystko zależy od konkretnego rodzaju mąki pszennej czy wielkości jajek. Dlatego jeśli masa wydaje ci się zbyt rzadka, dodaj 1-2 łyżki mąki. Jeśli jest za gęste - łyżkę śmietanki. Pilnuj też, by nie było grudek. Upewnij się, że produkty, które dodajesz do masy, są w temperaturze pokojowej. Składniki suche dodawaj partiami, a ciasto dokładnie wyrabiaj mikserem lub ręcznie za pomocą łyżki, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Użyj dobrej jakości przyprawy korzennej, a najlepiej domowej mieszanki. Zazwyczaj na kilogram ciasta dodaje się 20 gramów przyprawy do piernika. Standardowo wykorzystuje się cynamon, kardamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, imbir, czarny pieprz. Dodaj też miód, który wzbogaca smak. W tym przepisie nie ma czasu na przegryzienie się smaków, więc intensywność dodatków jest kluczowa dla uzyskania charakterystycznego aromatu. Pamiętaj, że rodzaj wykorzystanego miodu zależy tylko od ciebie i może zmienić całkowicie główną nutę smakową. Lipowy będzie delikatny, a gryczany mocny i nieco pikantny.
Ten przepis na piernik mówi jedynie o przygotowaniu polewy czekoladowej i posypki orzechowej, ale jeśli chcesz, z powodzeniem możesz ciasto przeciąć na dwa blaty i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki, które przyjemnie przełamują słodycz i wprowadzają lekką kwaskowatość. Możemy też wierzch posypać mieszanką cukru pudru i łyżeczki cukru waniliowego. Rodzaj i wykorzystanie składników zależą tylko od twoich indywidualnych preferencji smaku.
Najlepszy piernik to ten miękki, mocno wilgotny i rozpływający się w ustach. Ciasto twardnieje głównie z powodu zbyt długiego czasu pieczenia oraz późniejszego długotrwałego kontaktu z powietrzem. Upewnij się, że piekarnik jest dobrze nagrzany do 180 st. Celsjusza i unikaj otwierania drzwiczek podczas pieczenia przez pierwsze 45 minut. Twardy piernik może powstać także z powodu zbyt dużej ilości sody lub jajka. Po upieczeniu piernik przechowuj w pojemniku na ciasto z pokrywą lub przykrytego folią spożywczą, które zapobiegną wysychaniu i twardnieniu.
Polewa z czekoladą przed zastygnięciem powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jednocześnie będąc aksamitną i jedwabistą. Jeśli jest za rzadki, dodaj kostkę czekolady lub kakao. Jeśli za gęsty, dodaj odrobinę soku z cytryny lub śmietanki, mieszając energicznie. Taka polewa wychodzi idealnie gładka i doskonale zastyga na powierzchni ciasta. Na samym wierzchu sprawdzi się kilka orzechów lub bakalii, ale także wiórki kokosowe czy skórka kandyzowana.
Taki piernik przyrządzisz niezwykle szybko i prosto, a efekt pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników i gości. To ciasto będzie idealnym deserem świątecznym, tuż obok sernika na kruchym spodzie czy rolady makowej.
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 97
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 41
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 97
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 41
Składniki
W garnku rozpuść miód na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia. W misce utrzyj masło wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Powinna powiększyć swoją objętość. Stopniowo dodawaj żółtka i ciągle ucieraj, aż do połączenia składników. W kolejnym kroku wlej wodę, ostudzony miód oraz śmietanę w temperaturze pokojowej. Zmiksuj krótko.
Białka ubij osobno z odrobiną soli na sztywną pianę.
W drugiej misce połącz mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości ok. 26 × 11 cm.
Piecz piernik przez około 50-60 minut aż włożony patyczek będzie suchy po wyjęciu. Po upieczeniu wyjmij piernik benedyktyński z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką i mleczną czekoladę razem ze śmietanką, mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Wystudzony piernik polej przygotowaną polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami.