Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny orzeźwiający sernik na zimno na serkach homogenizowanych z dodatkiem wiśni udekorowany czekoladą.Idealny deser na upalne dni)
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 57
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 98
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 57
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 98
Składniki
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na jasną masę.Pod koniec ubijania dodajemy olej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy /o średnicy 22 cm/, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 20 min - do "suchego patyczka". Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej upiec go dzień wcześniej.
świeże drylowane wiśnie zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Możemy to zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Przed przygotowaniem galaretki wiśnie odsączamy z soku. Do soku dolewamy wody tak by uzyskać 300 ml płynu, który zagotowujemy i zalewamy galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki będą zimne i zaczną tężec możemy zacząć robić masę serową: serki homogenizowane ubijamy mikserem a następnie wlewamy galaretki. Na biszkopcie układamy wiśnie, zalewamy przygotowaną masą serową i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę wiśniową do dekoracji zalewamy szklanką wrzątku, mieszamy i odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretką dekorujemy sernik i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki by ciasto dobrze się schłodziło.