Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort z masą kawową, likierem amaretto i biszkoptami.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 19
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 51
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 197
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 19
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 51
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 197
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Masło stopić i odstawić do wystygnięcia. Jajka rozbić, żółtka ubić z cukrem do bialości. Białka ubić na pianę. Białka i przesianą mąkę dodawać na przemian do żółtek. Na koniec dodać roztopione maslo. Wymieszać. Dwie foremki( 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozdzielić na 2 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 25 minut w temperaturze 175°. Ostudzić.
Krem: 100 ml śmietanki podgrzać w rondelku, nie gotować. Czekoladę rozpuścić w śmietance, dolać kawę, zamieszać.Przełożyć do miski i ostudzić. Pozostałą śmietankę 125 ml ubić na bitą śmietanę i ostrożnie zmieszać z czekoladową masą.
Ostudzone ciasto przekroić dwukrotnie. Nasączyć likierem. Tort przełożyć wystudzoną masą i posmarować wierzch i boki. Biszkopty ułożyć na wierzchu i polać likierem, ale nie za mocno. Posypać kakao. Brzegi posypać krokantem.