Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Mimoza jest znany na cały świat. Włosi dedykują go kobietom w dniu ich święta. Jest pyszny ,połączenie kremu budyniowego (crema pasticcera)z bitą śmietaną i ananasem. Jednym słowem niebo w gębie. Zapraszam do obejrzenia filmu krok , po kroku.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 767
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 767
Składniki
Przygotowujemy najpierw biszkopt. Całe jajka ubić z cukrem na jasna masę, następnie dodać stopniowo mąkę(przesianą) , kręcimy cały czas mikserem, na koniec dodać proszek do pieczenia.
Formę o rozmiarach 30 na 24 wysmarować tłuszczem tylko dół, boki nie smarujemy. Posypujemy mąką i lekko potrząsamy formą ,aby mąka się rozeszła. Wylewamy ciasto do formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , funkcja góra, dół i wstawiamy na środkową półkę. Pieczemy przez 35 do 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia a następnie wyciągamy z formy.
Przygotowanie włoskiego kremu budyniowego. Do garnka wlać mleko dodać kawałek skórki z cytryny, lekko podgrzać , do drugiego garnka wbić cale jajka, wsypać cukier i mąkę , zamieszać trzepaczką tak ,aby wszystkie składniki połączyły się. Następnie wlać powoli mleko, ciągle mieszając. Jak już wszystkie składniki połączyły się ,wówczas postawić garnek na średnim gazie, ciągle mieszając ,aż krem nam zgęstnieje. Ja mieszałam około 15 minut. Gotowy krem przelewamy do szklanego naczynia typu miska i przykrywamy folia spożywczą nasz krem, tak ,aby nie zrobił nam się kożuch na kremie. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. U mnie to trwało kilka godzin. Możesz przyspieszyć studzenie ,wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą, ciągle mieszając.
Przygotowujemy bitą śmietanę. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubijamy najpierw na średnich obrotach ,potem po 1 minucie zwiększamy obroty , pod koniec jak śmietana jest już ubita dodać cukier puder. Kręcimy 30 sekund, jeśli przekroczysz czas zrobi ci się masło.
Do wystudzonego kremu budyniowego dodać połowę bitej śmietany, pozostałą część odstawić, będzie nam potrzebna do dekoracji tortu. Tort podzielić na 3 części. Ananasa odsączyć z syropu, syrop połączyć z pół szklanki wody. Tak powstały syrop wykorzystamy do nasączenia biszkoptu. Do połączonej masy dodać odsączony ananas, zamieszać.
Pierwszą część nasączyć syropem położyć część masy z ananasem ,teraz na kładziemy trzecią część, odwróconą , nasączyć i położyć resztę masy. Środkowa część obcinamy nożem boki ,tak jak widać na fotce.
Cały ten biszkopt kruszymy do miski tak ,aby powstały nam małe kawałeczki, można, też pokroić w drobną kostkę. Takie okruchy rozrzucamy na cały nasz tort.
Z pozostałej bitej śmietany robimy dekoracje wg, własnego uznania. Ja część bitej śmietany połączyłam z żółtym barwnikiem i tak udekorowałam ,tort, trochę biały kolor a trochę ,żółty. Zapraszam cię do obejrzenia filmu, na mój kanał na YouTube Mangiare u Ewki .Krok po kroku ,jak zrobić ten pyszny włoski tort Mimoza(Mimosa). Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet. We Włoszech w tym dniu kobiety dostają kwiaty mimozy .1946 roku Jedność kobiet włoskich (Unione donne Italiane )wybrały mimozę jako symbol autonomii i wolności.