Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-05-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną oleju. Można dodać owoce, kropelki czekoladowe lub startą skórkę z cytryny.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5374
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 235
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 854
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 954
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 167
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5374
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 235
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 854
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 954
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 167
Składniki
Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć, wlać gorącą wodę i ubić na puszystą pianę. Dodać ponad połowę cukru i cukier waniliowy. Utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodać skrobię kukurydzianą, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Krótko wymieszać. Białka ubić na sztywno. Wsypać pozostały cukier i ubić na puszystą masę. Ostrożnie dodać do ciasta.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 25- 30 minut. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Z papieru wyciąć 3 paski szerokości 1 cm i położyć na cieście. Przez sitko posypać cukrem pudrem, a następnie ostrożnie zdjąć paski papieru.