Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Włoskie ciasto orzechowe"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13778
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13778
Składniki
Orzechy zmiel w młynku lub blenderem na drobny pył. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, miękkie masło lub margarynę. Utrzyj mikserem na puszystą masę.
Nie przestając ucierać dodaj skórkę otartą z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj zmielone orzechy, olej oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę.
Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Wystudź.
Przygotuj glazurę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Jeśli konfitura ma kawałki owoców, zmiksuj ją blenderem na gładki mus. Następnie przełóż do rondelka, dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj przez kilka minut.
Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Gdy glazura przestygnie i zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Udekoruj orzechami nerkowca i kandyzowanymi owocami.
70 minut. Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie