Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zatęskniłem za wakacjami, które spędzałem w Portugalii. Będąc tam próbowałem wiele potraw lokalnych, ale nr 1 dla mnie są chrupiące pasteis de Nata, znany także jako pasteis de Belém. Tak jak dla Ameryki jest Coca Cola to dla Portugalii są te ciasteczka. Należą one do 7 cudów gastronomii portugaskiej. Przygotowanie tego przysmaku jest trochę trudne bo składa się z kilku podprocesów, ale polecam bo warto.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Składniki
W tym przepisie będę opisywał działania jakie ja robię w odpowiedniej kolejności, aby odnieść sukces w tym przepisie. Ciasto francuskie kupiłem już gotowe, ponieważ jest trudne i pracochłonne do zrobienia. Rozwijam ciasto i wyjmuję papier. Potem roluję jeszcze raz do początku i tnę na osiem kawałków. Z tej wielkości ciasta wyjdzie 8 kawałków.
Foremki również kupiłem zrobione z folii aluminiowej – jednorazowe. Idealnie jak średnica na górze foremki wynosi około 7 cm. Proponuję wysmarować foremki delikatnie masłem, będzie lepiej wyjmować końcowy produkt. Pocięte ciasto rozpłaszczamy i wkładamy do foremki, dobrze jest jak ciasto nie jest zbyt cienkie.
Rozbijamy jajka i oddzielamy białko od żółtka, bo tylko żółtko będzie nam potrzebne. I to jest koniec pierwszego etapu.
Nastawiamy piec góra/dół 250 st C. bez termoobiegu do nagrzania. Następnie wlewamy wodę wsypujemy cukier i na średnim palniku rozpuszczamy cukier w wodzie by powstał syrop. Mieszamy, jak cukier się rozpuści trzymamy na palniku . Połowę mleka wlewamy do drugiego garnka wrzucamy skórkę od cytryny oraz pastę waniliową. Na średnim gotujemy i mieszamy.
Drugą połowę mleka wlewamy do miski i wsypujemy mąke, mieszamy . Jak mleko ze skórką zaczyna się gotować dolewamy drugą połowę mleka z mąką i mieszamy często by się nie przypaliło. Jak wszystko się połączy i zrobiliśmy budyń to bierzemy sitko i przelewamy do innego naczynie bez gródek oraz skórki od cytryny. W między czasie wyłączamy syrop cukrowy i powoli mieszając wlewamy do naszego zrobionego budyniu. Następnie do całości dodajemy przygotowane żółtka mieszając. Koniec drugiego etapu. Zrobiony mus wlewamy do przygotowanych foremek z ciastem. Nie nalewamy musu do końca, ponieważ będzie to wszystko rosło.
Wstawiamy foremki do pieca, pieczemy około 20 minut do momentu zrumienienia się ciastek z góry, ale to wszystko zależy od Waszego pieca.
I oto koniec naszej pracy życzę Smacznego !