Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wuzetka z likierem"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 42
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 337
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1425
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 146
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 42
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 337
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1425
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 146
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 25 dag cukru pudru. Białka ubij, połowę piany dodaj do masy żółtkowej, lekko wymieszaj.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą. Połącz z żółtkami i domieszaj resztę piany z białek. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w temp. 180°C.
Upieczone ciasto dobrze wystudź. Potem przetnij na 2 blaty. Żelatynę namocz, gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. 3Śmietanę ubij z pozostałym cukrem pudrem. Połącz z żelatyną. Placki skrop likierem wymieszanym z coca colą. Przełóż je 2/3 tężejącej bitej śmietany.
Pozostałą bitą śmietanę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Schładzaj 4 godziny. Przed podaniem posyp startą czekoladą i kakao. Ew. dodatkowo udekoruj, np. małymi rozetkami bitej śmietany oraz marmoladą.
12 porcji 25 min ok. 25 min 4 godz.Źródło: Naj