Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintny tort cappuccino"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Do masy przesiej oba rodzaje mąki, dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywno, pianę przełóż do masy, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w 170 st. Ostudź, rozetnij na 3 blaty.
ponczu wymieszaj, nasącz nim blaty. Przygotuj krem 1: żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubij z cukrem. Wymieszaj z serkiem i żelatyną. Posmaruj tym 2 blaty, ułóż jeden na drugim, przykryj trzecim blatem.
Kawę zalej 1/2 szkl. wrzątku, przykryj, zaparzaj 10 min. Po tym czasie przecedź napar, ostudź go. Wsyp do kawy żelatynę. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, lekko podgrzewając kawę. Śmietanę do kremu 2 ubij na sztywno z cukrem.
Do śmietany dodaj likier i przestudzoną kawę z żelatyną. 1/4 kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Resztą posmaruj wierzch i boki tortu. Z rękawa wyciśnij na tort efektowne fale. Tort schłodź. Przed podaniem ew. oprósz go kawą i udekoruj drażetkami czekoladowymi.Źródło: Tina