Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wykwintny tort z masą czekoladową"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Składniki
Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka umieść w miseczce. Laskę wanilii rozetnij, wyskrob rdzeń, dodaj do żółtek. Dosyp cukier. Miseczkę ustaw na większym naczyniu z gotującą się wodą. Ucieraj żółtka z cukrem na parze na gęstą kremową masę.
Masę żółtkową wymieszaj z białkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wlej do wyłożonej pergaminem tortownicy, piecz 25-30 min w temperaturze 180 st. Ostudź.
W rondelku podgrzej kremówkę, wrzuć pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Czekoladową śmietanę zdejmij z ognia, wystudź. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ubij na sztywny krem.
Biszkopt przekrój na 3 blaty. Przełóż ubitą czekoladową śmietaną. Kilka łyżek śmietanowej masy włóż do szprycy cukierniczej. Resztą posmaruj wierzch i boki tortu. Ze szprycy wyciśnij ozdobne kleksy.
Polewę rozpuść wg przepisu, rozsmaruj na desce, pozostaw do zastygnięcia. Zeskrob szpatułką wiórki. Tort ozdób pierniczkami i wiórkami.
Czas ok. 70 min; porcja – 460 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety