Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintny tort z winogronami"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 167
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 102
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 167
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 102
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut (bez chłodzenia)
Rozbić 3 jajka. Białka ubić na sztywno, wsypując partiami 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Obie mąki wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Sypkie wsypać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć pergaminem. Nałożyć do niej przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piec 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.
Czwarte jajko rozbić, zachować białko. Żółtko dodać do dwóch pozostałych i utrzeć z 10 dag cukru i drugim cukrem waniliowym. Dolać wino i sok cytrynowy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i podgrzewając rozpuścić. Połączyć z masą winną i odstawić w chłodne miejsce.
Winogrona umyć, oderwać od gałązek. Cytrynę pokroić w plasterki. Ubić pozostałe białko i 40 dag śmietany. Dodać do masy.
Zimny biszkopt rozkroić na dwa blaty i przełożyć je 2/3 kremu, resztą posmarować wierzch tortu. Obłożyć winogronami i cytryną. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Galaretkę rozpuścić w gorącym soku winogronowym. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią owoce na torcie. Schładzać 30 minut. Pozostałą śmietanę ubić, posmarować nią brzeg tortu. Obsypać krokantem.Źródło: Życie na gorąco