Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszną babkę piernikową, która jest bardzo puszysta, wilgotna i prosta w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 354
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 60
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 354
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 60
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Składniki
Do mąki dodaję przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszam.
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję tak żeby jajka się ubiły i zbielały.
Następnie dodaję olej, miód i miksuję do połączenia się składników, na koniec do ciasta dodaję stopniowo mąkę i maślankę, i miksuję do momentu aż nie będzie grudek. Tak przygotowanie ciasto przekładam do foremki (foremkę wcześniej wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką), i piekę babkę.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić od piekarnika i wielkości foremki. Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie polewy: Do miseczki przekładam żelatynę, dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Do rondelka daję masło, kakao, cukier puder i podgrzewam, tak żeby składniki się rozpuściły i połączyły ale nie zagotowały. Do gorącej polewy dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Letnią polewą dekoruję babkę, dodatkowo posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i odstawiam do zastygnięcia polewy. Babka piernikowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa