Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienita pascha"
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 290
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 376
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 767
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 290
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 376
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 767
Składniki
Migdały zalej wrzącą wodą, odstaw na około 10 min. Następnie obierz je ze skórki i posiekaj. Rodzynki namocz we wrzącej wodzie, odcedź. Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce.
Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na kogel-mogel. Nie przerywając ucierania powoli wlewaj śmietankę kremówkę. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie powinno stykać się z wodą) i ubijaj mikserem ok. 10 min, aż masa zgęstnieje.
Miskę zestaw z garnka, porcjami dodawaj miękkie masło a następnie zmielony twaróg, cały czas miksując. Na koniec dodaj migdały, rodzynki, żurawinę oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj.
Glinianą lub plastikową donicę z dziurkami na dole albo sito wyłóż gazą. Przełóż do niego masę, lekko ugnieć. Przykryj gazą, talerzykiem i obciąż, stawiając np. słoik z wodą. Naczynie wstaw do głębokiego talerza lub miski, by serwatka mogła swobodnie wypływać. Wstaw do lodówki na całą noc.
Po tym czasie paschę wyjmij z formy, przełóż na talerz. Udekoruj kandyzowanymi owocami. Przechowuj w lodówce.
(bez czasu oczekiwania): 50 minutŹródło: Świat i Ludzie