Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wyśmienite ciasteczka czekoladowe"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
Do szklanej lub metalowej miski włóż 10 dag połamanej na mniejsze kawałki gorzkiej czekolady oraz czekoladę mleczną. W rondelku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień a na rondelku postaw miskę (jej dno nie może stykać się z wodą). Mieszaj, by czekolada się rozpuściła. Przestudź. Pozostałe 5 dag czekolady drobno posiekaj.
Do przesianej mąki dodaj kakao oraz sodę, wymieszaj. Do miski włóż miękkie masło i wsyp cukier. Utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając miksowania stopniowo wlewaj rozpuszczoną czekoladę. W następnej kolejności dodawaj jajka. Wciąż ucierając dodaj kilka kropli aromatu waniliowego oraz stopniowo wsypuj suche . Gdy ciasta dokładnie się połączą, dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Ciasto włóż na 10-15 minut do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz (zachowaj między nimi spore odstępy, gdyż w czasie pieczenia urosną).
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami, piecz ok. 15 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 160 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie