Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak to bardzo popularne ciasto, do którego można wrzucić niemal wszystkie sezonowe owoce i zawsze wyjdzie smaczne. Jeśli zdecydujecie się na wiśnie, porzeczki czy rabarbar, będzie lekko kwaskowe i orzeźwiające, z kolei z konfiturami czy dżemem - bardziej słodkie. To sprawdzony od lat wypiek, który pojawia się w weekend w wielu domach, nawet tych, gdzie młode panie domu stawiają pierwsze kulinarne kroki.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2947
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2947
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Masło pokroić na kawałki i posiekać lub od razu wyrobić dłońmi z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Wyrobić szybko na jednolitą masę. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Wsadzić w folii lub miseczkach do zamrażalnika na około 1 godzinę. Wyciągnąć 1 część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Rozłożyć równomiernie, docisnąć lekko dłonią. Rozłożyć wiśnie lub konfiturę. Zetrzeć na to porcję ciasta z kakao. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli; potem stopniowo dodawać 1/2 szklanki cukru i miksować do jego rozpuszczenia. Wyłożyć na ciasto; zetrzeć ostatnią porcję jasnego ciasta, rozłożyć równomiernie po wierzchu. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możecie wiśnie zastąpić rabarbarem lub dowolnymi owocami jagodowymi.