Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Z porzeczkami pod bezą"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1221
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 161
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1221
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 161
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
ok. 65 minut • Porcja ok. 265 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 18-20 porcji
Masło rozpuść w rondelku i wystudź. Utrzyj na puszystą masę 4 jajka, 2 żółtka, szklankę cukru i cukier waniliowy. Cały czas ucierając, powoli wlewaj wystudzone masło.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, skórkę otartą z cytryny i wymieszaj.
Dużą blachę do pie czenia wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto przełóż na blachę, wyrównaj powierzchnię i wyłóż umyte osuszone porzeczki. Lekko je dociśnij. Wstaw blachę do pie karnika nagrzanego do 170°C i piecz około 20 minut.
W tym czasie ubij na sztywno 4 białka, dosypując 1/2 szklanki cukru. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z pie karnika, rozsmaruj na nim bezową masę i wstaw jeszcze do piekarnika na około 20 minut.
Do masy bezowej można dodać około 1/2 szklanki mielonych migdałów. „Pierzynka” będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca.Źródło: Kobieta i życie