Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
makiem. Ach, jakaż to słodka, idealna para, która może stać się miłym prezentem w Dniu Zakochanych. Ciasto jest oczywiście w kształcie serca i smakuje cudownie. Słodkich Walentynek dla wszystkich, którzy tu zaglądają. :))
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 21
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2605
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 128
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 21
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2605
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 128
Składniki
Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, jeżeli płyn zbyt szybko wyparuje, należy go uzupełniać, aby mak się nie spalił. Ugotowany mak wystudzić, następnie zmielić trzykrotnie w maszynce. Figi zalać ciepłą, przegotowaną wodą, żeby nie były takie suche. Po 10 minutach osączyć z wody, owocom usunąć twarde ogonki, po czym każdą figę podzielić na ćwiartki.
Przy pomocy miksera utrzeć margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce zmielonego maku, nadal ucierać. Do masy makowej wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia i pokrojone figi. Wszystko razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową.
Gotowe ciasto wlać do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Cały czas pieczenia ciasta wynosi około 1 godziny.
Gdy upieczone ciasto przestygnie należy wyjąć je z formy, polukrować, ozdobić figami. Oczywiście to tylko przykład, każdy z nas może ozdobić ciasto tak jak lubi, według własnego gustu i smaku. Lukier miodowy: Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, miodem i przegotowaną wodą. Błyskawicznie powstaje nam pyszny lukier.
Smacznego.