Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka warzywna"
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 909
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6661
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 909
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6661
Składniki
Formę do zapiekania posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Brokuł i kalafior podziel na różyczki i zblanszuj je osobno w osolonym wrzątku. Następnie przelej warzywa zimną wodą, przełóż na sitko, by osączyć z nadmiaru wody.
Marchewki ugotuj na półtwardo. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Dolej mleko i połącz z zasmażką, cały czas mieszając. Sos beszamelowy łatwo przywiera, zatem trzeba go cały czas energicznie mieszać, aż dobrze zgęstnieje.
Dopraw sos solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i zdejmij z ognia. Teraz dodaj starty ser żółty oraz żółtka i wszystko jeszcze raz wymieszaj.
Sos rozsmaruj w formie, wyłóż na niego warzywa. Piecz w piekarniku w temp. 200° C około 30 minut.
Po wyjęciu z pieca podziel na porcje jak pizzę, wyjmuj za pomocą łopatki do tortu. Podawaj od razu jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonych ryb i mięs.
<strong>: 60 minut Porcja: 300 kilokalorii</strong>
Oprócz warzyw, możesz także dodać pulpety mięsne i razem zapiec w sosie.Źródło: Świat i Ludzie