Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Z tej porcji ciasta wyjdą nam dwie mniejsze (około 25 cm) roladki lub jedna długa (około 45 cm)
Do tego chleba, będziesz z przyjemnością wracać na co dzień i chętnie go jeść...
Odsłon: 5441
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 113
Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, po...
Odsłon: 72
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 19
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 108
Do tego chleba, będziesz z przyjemnością wracać na co dzień i chętnie go jeść...
Odsłon: 5441
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 113
Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, po...
Odsłon: 72
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 19
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 108
Składniki
Z maki, drożdży, masła, soli, mleka, cukru, jaj zagniatamy pulchne ciasto, wyrabiamy je dobrze (przez spory dodatek tłuszczu będzie troszkę twardsze niż standardowe ciasto np do chałki, za to lepiej wyjdą nam zwoje w roladzie), odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z odgazowanego ciasta (lekko wyrobionego po wyrośnięciu) wałkujemy prostokąt o grubości 1 cm i wymiarach około 25x 45 cm.
Powierzchnię ciasta smarujemy masą makową (masą dojeżdżamy do końca jednego boku wzdłuż, a przy drugim zostawiamy około 5 cm nieposmarowanej powierzchni). Dość ściśle zwijamy roladę, wykładamy ja na blachę z wyposażenia piekarnika (ja ułożyłam ją po przekątnej), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 - 45 minut do złotego koloru. Po ostygnięciu polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!