Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Z tej porcji ciasta wyjdą nam dwie mniejsze (około 25 cm) roladki lub jedna długa (około 45 cm)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4768
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418663
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4768
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418663
Składniki
Z maki, drożdży, masła, soli, mleka, cukru, jaj zagniatamy pulchne ciasto, wyrabiamy je dobrze (przez spory dodatek tłuszczu będzie troszkę twardsze niż standardowe ciasto np do chałki, za to lepiej wyjdą nam zwoje w roladzie), odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z odgazowanego ciasta (lekko wyrobionego po wyrośnięciu) wałkujemy prostokąt o grubości 1 cm i wymiarach około 25x 45 cm.
Powierzchnię ciasta smarujemy masą makową (masą dojeżdżamy do końca jednego boku wzdłuż, a przy drugim zostawiamy około 5 cm nieposmarowanej powierzchni). Dość ściśle zwijamy roladę, wykładamy ja na blachę z wyposażenia piekarnika (ja ułożyłam ją po przekątnej), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 - 45 minut do złotego koloru. Po ostygnięciu polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!