Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to zdrowsza wersja tradycyjnego jabłecznika. Użyłem mąkę pełnoziarnistą, a ponadto ciasto nie zawiera masła ani oleju. Poza tym zamiast jajek użyłem mielonego siemienia lnianego wymieszanego z wodą, ale oczywiście z powodzeniem można użyć tradycyjnych jaj. Gorąco polecam wykonać ten przepis, bo szarlotka jest naprawdę przepyszna
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 190
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22426
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 216
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 190
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22426
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 216
Składniki
Siemię lniane łączymy z wodą i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Gdy minie kwadrans mieszamy razem mąkę, siemię lniane z wodą, jogurt naturalny i miód. Wszystko razem wyrabiamy (konsystencja ciasta jak na tradycyjne ciasto kruche) i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
W międzyczasie przygotujemy nadzienie. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je do garnka, dosypujemy cynamon i lekko dusimy na małym ogniu, aż puszczą sok. Wcześniej namoczoną żelatynę wodzie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do masy jabłkowej.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i przekładamy na spód i boki tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy to przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C, grzanie góra-dół. Następnie lekko studzimy i na spód przekładamy nadzienie. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i układamy na górze masy jabłkowej. To wszystko razem pieczemy jeszcze przez 20 min w 185°C z termoobiegiem.
Na koniec (dla lepszego efektu) ciasto można oprószyć 1 łyżeczką cukru pudru i położyć listek mięty. Smacznego!