Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam was na przepyszne, i troszkę już zapomniane, dwukolorowe ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra. Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam !
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5213
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11604
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5020
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5213
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11604
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5020
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Składniki
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem olej, a następnie mleko o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy jajecznej.
Gotowe, dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao,
do drugiej zaś mąkę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast.
Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie wyjmuję z tortownicy i odstawiam by całkowicie ostygło.