Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto, do którego trzeba odrobinę cierpliwości. Ale wszystko zostanie nam wynagrodzone pięknmym efektem i pysznym smakiem.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 42
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 146
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 42
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 146
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Składniki
Cukier i cukier wanilinowy zelmeć na puder.
Rozgrać piekrnik do temperatury: 150 stopni (termoobieg); 160 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Do miski wbić jajka i ubijać je cukrem na puszysty krem.
Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sito. Wlać oliwę i oranżadę po czym zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać przesiane 2 łyżki mąki. Wymieszać łyżką.
Do drugiej częsci dodać przesiane kakao i również wymieszać.
Do formy wlewać na przemian po 3 łyżki ciasto ciemnego i jasnego, zaczynając od jasnego.
Wstawić do piekarnika na 55 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
UWAGI: Zamiast oliwy możemy dać olej słonecznikowy lub rzepakowy.
Przepis pochodzi z książki "Słodkie inspiracje" wydanej przez Vorwerk, został przeze mnie nieco zmieniony.