Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Atrakcyjne i bardzo smaczne ciasto )
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85257
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2549
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9993
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4002
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7116
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85257
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2549
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9993
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4002
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7116
Składniki
żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku i po trochu cukru cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać, a do drugiej dodać 2 łyżki mąki i też dokładnie wymieszać. Blaszkę /23x36/ wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać do niej na przemian ciasto jasne i ciemne. Ja nakładałam łyżkami stołowymi. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w tem.180st.C przez ok 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwa płaty.
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i prażyć na małym ogniu, aż się rozpadną. Następnie dodać galaretkę w proszku, zamieszać i gorącą masę wylać na przekrojony spód biszkoptu.Poczekać , aż wystygnie.Wstawić do lodówki.
Krem karpatko wy zrobić wg. opisu na opakowaniu i wyłożyć na zimne jabłka. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki na ok godzinę. SMACZNEGO! Przepraszam za jakość zdjęć.