Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone ciasto z kiwi bez pieczenia to pyszny,orzeźwiający, puszysty i delikatny smakołyk idealny na upalne dni. Jest to bardzo prosty w wykonaniu deser, który można dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 378
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3481
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 120
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 214
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 378
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3481
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 120
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 214
Składniki
Zielone galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, następnie wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 10 minut. W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Gęstniejącą piankę przekładamy na spód z ciastek i wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki aby pianka dobrze stężała.
Obrane kiwi kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce przekładamy do miski i miksujemy je blenderem do otrzymania jednolitego musu. Mus przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy około 3 minut, od czasu do czasu mieszamy. Następnie wlewamy 250 ml wrzątku, wsypujemy zielone galaretki, wszystko dokładnie razem mieszamy do momentu aż galaretki się rozpuszczą, po czym zdejmujemy z ognia. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony mus z kiwi wstawiamy do lodówki aby lekko stężał. Gęstniejący mus przekładamy na warstwe pianki i starannie go rozprowadzamy. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki aby warstwa musu stężała.
W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Ubitą śmietanę umieszczamy na warstwie musu z kiwi i dokładnie ją rozsmarowujemy. Obrane kiwi kroimy w plastry po czym dowolnie dekorujemy nimi wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.