Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone ciasto z kiwi bez pieczenia to pyszny,orzeźwiający, puszysty i delikatny smakołyk idealny na upalne dni. Jest to bardzo prosty w wykonaniu deser, który można dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29318
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2772
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 155
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18689
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 727
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29318
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2772
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 155
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18689
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 727
Składniki
Zielone galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, następnie wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 10 minut. W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Gęstniejącą piankę przekładamy na spód z ciastek i wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki aby pianka dobrze stężała.
Obrane kiwi kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce przekładamy do miski i miksujemy je blenderem do otrzymania jednolitego musu. Mus przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy około 3 minut, od czasu do czasu mieszamy. Następnie wlewamy 250 ml wrzątku, wsypujemy zielone galaretki, wszystko dokładnie razem mieszamy do momentu aż galaretki się rozpuszczą, po czym zdejmujemy z ognia. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony mus z kiwi wstawiamy do lodówki aby lekko stężał. Gęstniejący mus przekładamy na warstwe pianki i starannie go rozprowadzamy. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki aby warstwa musu stężała.
W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Ubitą śmietanę umieszczamy na warstwie musu z kiwi i dokładnie ją rozsmarowujemy. Obrane kiwi kroimy w plastry po czym dowolnie dekorujemy nimi wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.