Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Złociste placuszki z kalarepki"
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 97
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 97
Składniki
Kalarepki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Posolić, odstawić na czas, aż puszczą sok, potem odcisnąć.
Dodać roztrzepane jajka, posiekaną dymkę, ser oraz tyle bułki tartej, by się połączyły w jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, aż będą rumiane. Można podać z sosem jogurtowym, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę.
Ostrzejszy smak można uzyskać, dodając pokrojone kiszone ogórki i majonez.
ok. 30 minut, koszt porcji ok. 2,5 zł, przepis na 4 porcje, kalorie na porcję ok. 262 kcal.Źródło: Kobieta i życie