Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zucotto to włoski deser, bardzo efektownie wyglądający i bardzo smaczny. Śmietana, czekolada, wiśnie....z odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć?
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 205
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 73
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 85
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 205
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 73
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 85
Składniki
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta "placek", który będzie spodem naszego ciasta. Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie. Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym "plackiem". Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.