Zucotto to włoski deser, bardzo efektownie wyglądający i bardzo smaczny. Śmietana, czekolada, wiśnie....z odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć?
Zucotto - włoskie ciasto śmietankowe
Składniki
- masło do pieczenia (miękkie), 115 g
- mąka, 100 g
- kakao, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
- cukier, 115 g
- jajka, 2 szt
- dowolny alkohol (lub woda z sokiem z cytryny), 5 łyżeczek
- Masa:
- gęsta śmietana, 300 ml
- cukier puder, 25 g
- wiśnie bez pestek (mogą być z puszki), 225 g
- czekolada drobno posiekana, 55 g
- stostowane posiekane migdały, 55 g
Składniki
- masło do pieczenia (miękkie), 115 g
- mąka, 100 g
- kakao, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
- cukier, 115 g
- jajka, 2 szt
- dowolny alkohol (lub woda z sokiem z cytryny), 5 łyżeczek
- Masa:
- gęsta śmietana, 300 ml
- cukier puder, 25 g
- wiśnie bez pestek (mogą być z puszki), 225 g
- czekolada drobno posiekana, 55 g
- stostowane posiekane migdały, 55 g

Etapy przygotowania
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta "placek", który będzie spodem naszego ciasta. Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie. Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym "plackiem". Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 440
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 440



Składniki
- masło do pieczenia (miękkie), 115 g
- mąka, 100 g
- kakao, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
- cukier, 115 g
- jajka, 2 szt
- dowolny alkohol (lub woda z sokiem z cytryny), 5 łyżeczek
- Masa:
- gęsta śmietana, 300 ml
- cukier puder, 25 g
- wiśnie bez pestek (mogą być z puszki), 225 g
- czekolada drobno posiekana, 55 g
- stostowane posiekane migdały, 55 g
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta "placek", który będzie spodem naszego ciasta. Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie. Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym "plackiem". Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.