Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brokułowa z gotowaną piersią kurczaka"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 2 zł
Pierś kurczaka opłucz, pokrój na duże kawałki, włóż do garnka. Ziemniaki obierz, umyj starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Oczyść dokładnie marchewkę oraz pietruszkę. Brokuł umyj, odetnij zgrubiałą łodygę, resztę pokrój, podziel na malutkie różyczki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć ziemniaki oraz pokrojoną w kosteczkę lub plasterki marchewkę i pietruszkę. Warzywa krótko przesmaż. Zalej litrem wody. Dodaj przygotowaną pierś kurczaka i rozdrobniony brokuł.
Gotuj zupę brokułową na małym ogniu 25 minut. Wyjmij ugotowane mięso kurczaka oraz część warzyw. Resztę zmiksuj na gładki krem. Dodaj mleko, ponownie ustaw zupę na ogniu, doprowadź do wrzenia.
Na koniec wrzuć do garnka odłożone warzywa. Zupę dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą, pieprzem, odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny oraz cukrem.
Zupę rozlej do miseczek lub talerzy. Do każdej porcji dodaj kawałek piersi kurczaka.Źródło: Świat kobiety