Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie danie obiadowe zachwyci, każdego głodomora. Siekany kotlet wprost z PRL-u z dodatkiem smażonych pieczarek i cebuli oraz jajkiem sadzonym to prawdziwe niego w gębie. Przepis pochodzi z 474. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11909
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 118
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8611
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155364
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1165
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11909
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 118
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8611
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155364
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1165
Składniki
Mięso drobno posiekać. Przełożyć do miski. Wybić jajko, wsypać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Na patelnię dać łyżkę klarowanego miasta. Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż grzyby zaczną się rumienić.
Deskę posypać mąką. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy mięsnej ulepić kulki, położyć na desce i rozpłaszczyć. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na kolejnej patelni zrobić jajka sadzone – na klarowanym maśle.
Podawać z ziemniaczanym purée, na bryzol dać pieczarki, na grzyby jajko – doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować zieleniną.