Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fasolowa sałatka z szynką"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12110
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8907
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155553
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1216
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12110
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8907
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155553
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1216
Składniki
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby się namoczyła. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ziarna i gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy. Szczypiorek grubo siekamy pod kątem. Cebulę kroimy w kostkę, a szynkę w długie prostokąty. Do salaterki przekładamy ugotowaną fasolę, cebulę, szczypiorek i szynkę.
Oliwę mieszamy z octem, żeby się dobrze połączyły. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos przelewamy do sałatki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy ją kilka minut przed podaniem, żeby nie była za zimna.
Sałatka dobrze smakuje z ciemnym pieczywem oraz pleśniowymi serami.
Czas przygotowania 15 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł.
Wartość odżywcza porcji 290 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 18 g.Źródło: Rewia