Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Golonka na kiszonej kapuście z jabłkami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Składniki
Jeśli jest taka potrzeba, golonki opalamy, a następnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziaren ziela angielskiego ok. godziny.
Ugotowane golonki przekładamy do wysmarowanej smalcem brytfanny. Posypujemy majerankiem i pieprzem, podlewamy wywarem z gotowania mięsa i pieczemy 30–60 minut w 180oC, w zależności od wielkości golonek. Dla lepszego smaku co jakiś czas polewamy mięso sosem z brytfanny.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Cebulę siekamy w kostkę. Jabłka kroimy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych dzielimy na ćwiartki.
Na rozgrzanym na patelni smalcu podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, doprawiamy pieprzem, solą, podlewamy wywarem z gotowania golonek i dusimy ok. 30 minut. Pod koniec dodajemy jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut.
Kapustę z jabłkami przekładamy na talerze i układamy na niej upieczone golonki.Źródło: Rewia