Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialna potrawa o bardzo ciekawym smaku :-)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
Kaszę opłukać, zalać 3 szklankami gorącej wody, posolić, ugotować. Na 10 min przed końcem gotowania do kaszy dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. W razie potrzeby odcedzić.
Boczek pokroić w kosteczkę. Wysmażyć na chrupko. Dodać włoszczyznę i posiekaną cebulę. Smażyć 5 min. Przyprawić, solą i pieprzem. Warzywa wymieszać z kaszą i natką. Wbić jajka, wymieszać.
Formę z kominem nasmarować tłuszczem. Napełnić masą z kaszy. Wstawić do piekarnika 180°C i zapiekać około 40 minut.
Łopatkę pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na połowie oleju, na ostrym ogniu. Pod koniec smażenia oprószyć papryką, mąką i gałką muszkatołową, zasmażyć, Przełożyć do rondla, zalać bulionem.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć plastry cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do mięsa. Dolać wino, dołożyć listek laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dusić około 45 minut, aż gulasz stanie się gęsty, a mięso miękkie.
Pod koniec duszenia. Potrawę przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem ziołowym i kminkiem. Gotową koronę wybić z formy na duży półmisek, środek napełnić gulaszem. Udekorować natką.