Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety rybne"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 497
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 555
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 854
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 497
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 555
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 854
Składniki
Czas ok. 35 min; porcja – 360 kcal, cena 1,40 zł.
Smak kotletów rybnych możesz dowolnie zmieniać, dodając do masy przesmażoną cebulę, posiekany czosnek, musztardę, a także ulubione przyprawy oraz suszone lub świeże zioła: natkę, koperek, szczypiorek.
Filety (bez skóry) umyj starannie, a następnie ugotuj na parze do miękkości (około 15 minut). Jeśli używasz mrożonych filetów, czas gotowania wydłuży się o kilka minut.
Ugotowane filety przestudź, rozdrobnij widelcem w misce. Dodaj 3 szklanki ugotowanych wcześniej i zmiksowanych na gładkie purée ziemniaków, wymieszaj.
Do powstałej mieszanki dodaj 3 łyżki masła. Wbij całe jajka. Dodaj tyle bułki tartej, by powstała dość zwarta masa, z której da się formować kotleciki.
Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką (kotlety powinny być dość pikantne i wyraziste w smaku). Uformuj 8 owalnych kotletów, obtocz je w kilku łyżkach bułki tartej, lekko spłaszcz i odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kładź kotlety i smaż z dwóch stron na złoty kolor (ok. 15 minut).Źródło: Świat kobiety