Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne proste babeczki. Yorkshire pudding – potrawa kuchni angielskiej, znana i spożywana na terenie całej Wielkiej Brytanii. Na obiad i deser.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
Do wgłębienia foremek babeczkowych wlewamy sporą ilość oleju , na dnie powinna być widoczna warstwa tłuszczu. Pędzelkiem rozprowadzamy olej po foremce . Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzewamy do 180 C. W tym czasie robimy ciasto. Do wysokiego pojemnika z dzióbkiem wbijamy jajko , wlewamy 1/2 mleka i dodajemy sól. Wszystko bardzo dobrze ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i resztę mleka. Znów wszystko dobrze ubijamy ( to ważna czynność). Gdy blaszka będzie mocno nagrzana wyjmujemy ją i szybciutko napełniamy foremki ciastem do 3/4 ich wysokości. Warstwa oleju powinna skwierczeć przy nalewaniu. Blaszkę szybko wstawiamy znów do piekarnika na ok.25-35 min. Babeczki powinny podwoić swoją objętość.