Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-11-2021
Pizza w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci. Dodam, że taki piecyk robi również wrażenie na domówkach, gdyż zamiast dzwonić po pizzę, każdy przynosi ulubione dodatki, a po 5 minutach wszyscy zajadają się gorącą chrupiącą pizzą.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 23
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 290
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 120
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4591
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 23
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 290
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 120
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4591
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Składniki
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą, układamy plasterki szynki, cienkie plasterki cebuli i połówki pomidorków. Posypujemy oregano. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut. Upieczoną pizzę posypujemy rukolą oraz parmezanem.